Navigeren tussen werelden, deel 2.

Ken je dat gevoel van jezelf dat je in je persoonlijke drama terecht komt? In “oude pijn” die steeds opnieuw opduikt? Ik ken dat maar al te goed van mezelf. Zo had ik laatst een ervaring.

In mijn omgang met een belangrijk persoon in mijn leven, daar waar ik me kwetsbaar en onzeker kan voelen, diende het zich in vol ornaat aan. Ik noem het de terugtrekkende beweging.

De situatie was als volgt. We waren elkaar een tijdje uit het oog verloren en hadden ons contact weer opgepakt. Het was als vanouds, fijn en gezellig. Totdat zich een trigger voordeed die ons beiden welbekend voorkwam met ook beiden een herkenbaar pijnstuk daarin.

Ik voelde het gebeuren en mijn reactie was zoals mijn tweede natuur is, ik nam de leiding en het voortouw in het afhandelen van hetgeen moest gebeuren. Dat verliep niet helemaal lekker en ik stond erbij en keek ernaar. Met als gevolg de bijbehorende emoties van teleurstelling en boosheid, tegen het venijnige aan. En de afstand tussen mij en de ander was een feit.

Wat gebeurt hier nou toch weer, vroeg ik mij af en belde een vriendin om mijn hart te luchten. En zij richtte haar aandacht op mijn leiding nemen in de situatie. In heldere woorden liet ze mij inzien dat ik daar in een oude reactie was gestapt en dat ik dan niet ook anders kon verwachten dan een oude herhaling van zetten.

Dit is al een tijd een thema voor mij dus ik zag het en wist het. En ging het gesprek aan met de persoon in kwestie.

Maar ook al had ik inzicht in mijn gedrag, de afstand werd niet overbrugd in het gesprek. Toen liet ik het maar even los.

Een tijdje sudderen later pakte ik het weer op in mezelf. Ik ging dieper in op mijn gevoelens. En toen liet het persoonlijke “drama” dat zich in mij had voltrokken haar ware gezicht zien.

Ik had het bijltje er al bij neergegooid. Ik had zelf al afstand genomen voordat de ander dat gedaan had. Uit voorzorg, omdat ik de bui al zag hangen. Gebaseerd op ervaringen uit het verleden. En nu wordt het interessant. Mijn wijzen naar de ander, hield hier op. Mijn vaste overtuiging dat de ander zich weer had terug getrokken bleek onwaar. Ik was het zelf.

Het laatste wat ik hier wil schrijven is een spiritueel getint blog dat zegt: je creëert je eigen werkelijkheid. Je bent alles zelf, dus de wereld en je werkelijkheid zijn maakbaar als je dat inziet en verandert.

Hier wordt navigeren tussen werelden in jezelf nauwgezet navigeren. Want je bent niet alles zelf en er bewegen non-stop krachten om ons heen waar je verdomd weinig invloed op kan uitoefenen. Maar wat je wel kan, is een veld openen in jezelf, een nieuw nu moment waar een andere mogelijkheid zich kan openbaren aan jezelf en als gevolg je ervaring. Waardoor je uit een oud oorzaak-gevolg gebeuren ontwaakt en jezelf ineens herkend in de meanderende stroom van leven die je bent. Verrassend, levenslustig en vol nieuwsgierigheid naar wat zich achter de volgende bocht zal bevinden.

Dat is leuk. En zeker my cup of tea in life. Ik ben benieuwd wat er zal gebeuren in de volgende bocht. Misschien vlieg ik er wel uit!

Liefs, Jarka.

DELEN = LIEF

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.