Navigeren tussen werelden, deel 3

Hallo lieve lezer,

Er is veel te doen in de spirituele en psychische wereld over het IK, het ego, onze persona en ons wezen, wie we werkelijk zijn. En ik snap dat, want het kan behoorlijk verwarrend zijn. Want wie we werkelijk zijn? Betekent dat dan dat er ook iemand is die niet werkelijk is? 
Het woord persoon is afgeleid van het Latijnse woord personare en heeft een dubbele betekenis. Namelijk klinken en doorheen, in het Engels veel beter uitgedrukt met, to sound through.
Een persoonlijkheid, een ego, het ik wat we allemaal ontwikkelen en dat gevormd wordt door factoren zoals afkomst, opvoeding en omgeving, is een instrument, met multi dimensionale mogelijkheden, om te klinken, waar doorheen geklonken kan worden. Geluid kan er doorheen bewegen. Als bij een klankkast. En wat er is mooier dan een instrument dat vele klanken kan laten doorklinken? In plaats van alleen maar steeds hetzelfde liedje. 
En daar kan het misgaan bij ons denken over ego, over ik, over persoonlijkheid. Dat je vast staat als persoon, dat je maar een bepaald aantal akkoorden tot je beschikking hebt waar je maar een beperkt aantal deuntjes mee kan laten horen en doorklinken. Maar niets is minder waar. Je hebt een oneindig bereik. Je moest eens weten! En dat is de potentie van de samenwerking van de persoon die we zijn en het wezen die in ons leeft en beweegt en het ik, de ego inzet om zich te laten horen, om zich te laten doorklinken, zodat haar geluid je bereikt en je er je leven mee verrijkt en haar symfonie tot uiting kan brengen in je leven.


Het is mijn ervaring dat de persoon die in mij leeft, Jarka genoemd, door me heen beweegt als het ware en zeer nauw contact zoekt met het wezen dat ook in mij leeft, een wezen dat sommigen de ziel noemen, of het goddelijke of het mystieke of welke naam je er ook aan koppelt. Het gaat over iets dieps, iets oorspronkelijks, iets wezenlijks, iets voorbij tijd en ruimte. We kennen allemaal dat gevoel. Een gevoel van bestemming.
En dat nauwe contact, een zogezegde complementaire verbindingsreactie in mezelf tussen mijn wezen en mijn persoon, als dat gebeurt, dan weet ik me gevoed en gekoesterd en gekend.
En dat zit allemaal in mezelf. Alle klanken zijn aan-wezig in mijzelf. Hoe mooi is dat?! En het enige dat ik ervoor hoef te doen en dat klinkt eenvoudiger dan dat het is, is mijn luisterend oor en hart naar binnen keren. Alsof je onder water duikt en daar luistert.


En waar kan er verwarring ontstaan in dit verhaal over persona en wezen? 
Op het moment dat je teveel laat doorklinken van de wereld buiten je en te weinig laat doorklinken van je wezen, van je eigen geluid diep binnenin je.

Dan loop je risico ver af te dwalen en je unieke pad bijster te raken. 


Maar, no worries, alles gut. De weg terug is er altijd. Op jouw eigen wijze. Dansend, zingend, roepend, pratend, voelend, denkend, luisterend. Hoe dan ook. Je komt er. Je bent er.


Veel liefs, Jarka.

Voel jij je het in jezelf resoneren en voel je dat je dieper zou willen duiken in de geluiden die in jou willen doorklinken?

Kan je een gesprekspartner gebruiken die met jou meevoelt en meekijkt en je assisteert in dit proces? Neem vrijblijvend contact met me op of maak een afspraak voor een coaching sesie.

DELEN = LIEF

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.