Navigeren tussen werelden.

Wie ben ik?

Of beter gezegd, wie ben ik in mijn persoonlijke wereld en wie ben ik in mijn innerlijke wereld. Zijn er meerdere werelden? Jazeker. 

En maakt dat het lastig om mijn weg te vinden in het leven? Jazeker.

In de ene wereld ben ik Jarka en heb ik een persoonlijke geschiedenis met een afkomst en een verleden die mijn persoonlijkheid hebben gevormd. Ik heb ouders,  familieleden, vrienden en collega’s. Als volwassen persoonlijkheid heb ik verschillende rollen te vervullen als moeder, vrouw, dochter, collega, partner, vriendin, docent of een ander beroep.

Leven in deze wereld houdt me dag en nacht bezig. Het zit vol met ups en downs, patronen en geconditioneerd gedrag. Je zou het een reactieve wereld kunnen noemen. Ik leef in reactie op mijn omgeving. Ik wil namelijk een goede moeder zijn, een liefhebbende partner, een betrouwbare collega, een trouwe vriendin, een attente (klein)dochter en zus en goed in mijn werk of vak en als het kan een rechtschapen burger die bijdraagt aan de wereld.

Het vervullen van deze rollen geeft mijn leven zin en definieert wie ik ben.

Ik leef niet voor mezelf zou je kunnen zeggen. Ik sta niet op mezelf in dit leven, want ik ben afhankelijk van anderen om mijn rollen te kunnen vervullen en uitleven.

Immers, ik ben niet het enige personage in het script van deze wereld. Het zijn er een heleboel en samen houden we de boel draaiend. 

En dan heb ik nog een andere wereld. Een innerlijke wereld. Wat zich alleen in mij afspeelt en dat niet zichtbaar is voor anderen. Alleen voor mezelf.

In deze wereld heb ik geen rollen te vervullen. Hoef ik niet iets te doen of te zijn. Ik ben.

Er zijn gedachten en gevoelens, velden van trillingen en vibraties. Ik kan vrij reizen over immens uitgestrekte gebieden. Er zijn kleuren. Er is alleen maar ik, maar tegelijkertijd is er alles en iedereen.

Er is geen vorm. Er is mogelijkheid. Niets staat vast en alles beweegt in een stroom. Ik ben niet afhankelijk in deze wereld. Ik sta en beweeg op mezelf en vanuit mezelf. Er is kracht. Er is licht. Er is leven. Er is bron.

Wat een verschil tussen deze twee werelden. Als dag en nacht. En toch heb je allebei de werelden nodig om je weg te kunnen vinden naar een ervaring van jezelf in een leven dat opbouwend en blijvend is. Ze zijn complementair aan elkaar.

Je persoonlijke wereld bevat bouwstenen en je innerlijke wereld ook. En je hebt alle bouwstenen nodig om tot een geheel te komen.

Ga je helemaal vol voor het optimaliseren van je persoonlijke wereld? Dat is als het blijven zoeken naar het begin van de regenboog. Die vind je niet.

Ga je alleen voor een innerlijke wereld? Dan mis je je wortels in de aarde en zonder gronding kom je niet vooruit.

Je zult moeten navigeren. Van de uiterlijke wereld naar de innerlijke wereld.

Je beleeft de reactieve wereld en beweegt naar je binnenwereld en daar voel je, bestendig je, handel je vanuit een diep besef van vrijheid, van onafhankelijkheid, van autonomie en kracht.

In je innerlijke wereld schrijf je jouw script voor de uiterlijke wereld. Geschreven vanuit jouw unieke liefde. Voor jezelf.

DELEN = LIEF

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.