Op naar de liefde voor jezelf

Vorige maand was ik ziek tot op het bot en velen met mij vernam ik. Van meerdere mensen hoorde ik dat zij het ziek zijn ervoeren als een transformatie proces. In eerste instantie was dat bij mij niet zo en voelde ik vooral het lijden van weer ziek zijn. Maar dat veranderde..

Ik was zo ziek dat er voor mij gezorgd moest worden. Dat vond ik lastig. Ik voelde schaamte, zwakte en kwetsbaarheid. Ik heb ooit gelezen in een boek vol wijsheid dat kwetsbaarheid een hele sterke kracht is, maar niet als zodanig wordt toegepast. Ik was jong toen ik dat las, maar ik wist gevoelsmatig de waarheid van die woorden. Het heeft jaren geduurd voordat ik dat kon gaan beleven.

De kracht van kwetsbaarheid bracht mij eerst op de knieën alvorens me te omarmen en op te tillen. Het vroeg overgave van mezelf, aan hoe het is met je, licht en donker. Een bekend thema voor mij. Kwetsbaarheid tonen voelde als puur zijn. Maar om daar te komen voelde als gestript worden. Ik weet hoe wezenlijk liefde voor mezelf is en toch wordt mijn aandacht steeds naar liefde buiten mezelf getrokken; anderen liefhebben en daar liefde voor mezelf aan ontlenen. Mijn aankleding. Mijn bestaansrecht.

Het ziek zijn en niet meer voor anderen kunnen zorgen en warmte in overvloed ontvangen, dat was transformerend. Helend. Toen knapte ik snel op. Zelfliefde ligt aan de basis van leven. Liefde voor jezelf is een directe verbinding met jouw voedingsbron. Zonder toegang tot je bron droog je uit, hol je uit en breek je uiteindelijk.  Als een droge bedding waar de scheuren in de aarde trekken.

Eigen liefde toont je waar de liefde nog geen toegang heeft in jezelf. Waar je tekort ervaart of niet in gekend bent en bemind wordt. Zelfliefde is geen zacht ei. Het is de krijger die jou doet buigen voor het goud dat het leven is. Om van je leven goud te maken, heb je de schittering nodig van het licht dat jouw innerlijk wezen van nature in overvloed geeft. Mits je dat ziet van jezelf. Dat je dat bent.

Dit is wat corona mij heeft laten zien, wat ziek zijn mij heeft laten zien. Hoe ik van vernauwing naar verruiming kon bewegen in mezelf, op een golf van liefde en overgave.

Het leven is kwetsbaar en dat is precies haar kracht. Jouw kracht. Onze kracht.

Toon jezelf. Je wordt gezien.

DELEN = LIEF

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.