Wat zie jij?

Hallo lief mens,

Door welke bril je de wereld inkijkt, maakt nogal een verschil met wat je ziet en waarneemt.

We weten allemaal hoe de wereld eruit ziet door een roze bril. Dan bruist en leeft de wereld als nooit tevoren en is alles mogelijk. Het gevoel van ongekend potentieel is zo heerlijk en vreugdevol.

Hoe anders ziet de wereld eruit als we bang zijn, of boos en verdrietig. Hoe je daarin vast kan komen te zitten en geen uitweg ziet. 

Tegenwoordig kennen we ook de pandemie bril.

Als je door die bril de wereld inkijkt ligt er besmetting en ziekte op de loer, of juist gezondheid en veiligheid, het is maar hoe je het bekijkt.

En dat is precies de kern die je gemoedstoestand naar de ene of de andere kant laat uitslaan; hoe je het bekijkt. Hoe je er tegenaan kijkt.

Je kunt grofweg stellen dat liefde verruimt en angst vernauwd. 

Je kunt ook zeggen dat we voornamelijk in de ene of de andere gemoedstoestand verkeren.

Bij liefde ervaren we hoop, plezier, blijdschap, zin, motivatie en mogelijkheden.

Bij angst voelen we afgescheidenheid, druk, spanning en benauwdheid.

In de wereld waarin we leven wordt er meer angst geprojecteerd dan liefde. Of we dat nou wel of niet in de gaten hebben, het is zo.

We moeten overal voor uitkijken, aan veel voldoen en staan altijd wel onder een zekere druk.

Dus hoe zorg je ervoor dat je in evenwicht blijft? Hoe laat je de meter doorslaan naar de liefdeskant?

Vrijheid.

Je visie wordt gekleurd door classificaties en referentiepunten en interpretatie modellen. Laat je er niet door leiden, het is onvolledig. Laat altijd ruimte over.

Misschien ken je het verhaal van de indianen die Columbus niet zagen aankomen, omdat hun ogen het vaartuig niet herkenden als schip. Ze namen wel iets waar op het water, maar er was geen classificatie. Je ogen kunnen niet weergeven wat het brein niet kan interpreteren. 

Je kunt je afvragen. Zijn er dingen die wij niet zien, omdat we denken dat ze niet bestaan? Zijn de dingen die wij zien er alleen omdat we nou eenmaal in ze geloven? Kunnen wij onszelf voor de gek houden?

Ik weet dit.

Er is een levensveld om je heen die reageert op jouw aanwezigheid.

Geef je ogen de kost. Kijk uit naar het onbekende. Treed het tegemoet als ware er geen classificaties, geen referenties, geen beperkingen.

Alsof elk moment een potentieel wonder in zich draagt. Het wonder van mogelijkheden. En je zult zien en merken dat de wereld zich zo gaat gedragen.

Liefs, Jarka.

DELEN = LIEF

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.